nieuwsNIEUWS
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van E-RIHS.nl en blijf op de hoogte van ontwikkelingen en activiteiten.

E-RIHS nieuwsbrief
* indicates required

SAVE THE DATES

Workshop metadata (standaarden) voor FAIR erfgoedonderzoek
Dinsdag 14 maart 2023
> meer info


E-RIHS PARTNERMIDDAG
Donderdag 22 juni 2023
> meer info

Academy Events
Op de Iperion staan interessante bijeenkomsten en lezingen aangekondigd.

> website Iperion

IPERION HS vragenlijst
IPERION HS heeft een vragenlijst samengesteld om de gemeenschap van studenten en professionals die geïnteresseerd zijn in elk gebied van onderzoek naar cultureel erfgoed beter te begrijpen.
Of u nu wel of niet werkt in onderzoek, de academische wereld, de privépraktijk of openbare instellingen, uw antwoorden zijn cruciaal. De vragenlijst hoeft u niet te onthullen welke persoonlijke gegevens dan ook, en het duurt minder dan 10 minuten om te reageren.
>> naar vragenlijst

Workshop metadata(standaarden) voor FAIR erfgoedonderzoek
Dinsdag 14 maart 2023, 13:00 – 17:00 uur
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen | KNAW
Trippenhuis, Amsterdam


Om onderzoeksdata makkelijk uit te kunnen wisselen en herbruikbaar te maken, oftewel Findable, Accessible, Interoperable en Reusable (FAIR), zijn metadata essentieel. Ben je data steward, datamanager, of onderzoeker in de heritage sciences en wil je je data “FAIR” opslaan zodat ze beter vindbaar en (her)bruikbaar zijn voor anderen? Meld je dan aan voor de E-RIHS workshop over metadata voor FAIR erfgoedonderzoek.

Het netwerk van E-RIHS geeft erfgoedonderzoekers toegang tot de infrastructuur van laboratoriumfaciliteiten, onderzoeksdata, kennis en expertise. De Nederlandse afdeling van E-RIHS faciliteert deze ontwikkeling op nationaal niveau via verschillende projecten en trainingen. De E-RIHS workshop over metadata, eigenlijk data over data, verschaft een introductie tot generieke en meer gespecialiseerde metadata in erfgoedonderzoek. Ook hulpmiddelen om metadata optimaal te gebruiken, zoals vocabulaires en thesauri, komen aan bod. Experts vanuit verschillende organisaties zoals de Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, delen hun kennis en ervaring en de workshop omvat verschillende interactieve sessies.

Meer info, datum en locatie
De workshop vindt plaats in de middag van dinsdag 14 maart, in een van de historische zalen van het Trippenhuis te Amsterdam, hoofdvestiging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen | KNAW.
De workshop is onderdeel van een E-RIHS.nl project, gecoordineerd door Data Archiving and Networked Services | DANS in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed | NDE en VHIC Faculty. Voor meer informatie over de opzet, het programma, de doelgroep, voertaal, en voor inschrijvingen voor de workshop, ga naar de workshop registratie website.

E-RIHS PARTNERMIDDAG
Donderdag 22 juni 2023
Collectie Centrum Nederland | CC NL
Verbindingsweg 1, Amersfoort


Op 22 juni 2023 ontmoeten specialisten uit wetenschap en erfgoed elkaar tijdens de tweede partnerbijeenkomst van E-RIHS.NL. Deelnemers worden bijgepraat over de stand van zaken van E-RISH en hoe dit platform voor wetenschappelijk erfgoedonderzoek verder ontwikkeld wordt in Nederland en Europa. Daarnaast worden deelnemers uitgenodigd om hun eigen onderzoeksplannen, vraag of aanbod te presenteren, waarin zij op zoek zijn naar samenwerking of waarbij de inbreng van andere disciplines kan leiden tot een projectvoorstel. Voor de liefhebbers is er een rondleiding door CCNL, het unieke gezamenlijke depot van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | RCE, Rijksmuseum, Paleis Het Loo en Het Nederlands Openluchtmuseum.