Tatja Scholte
portret foto Tatja Scholte

TATJA SCHOLTE
COÖRDINATOR STUURGROEP E-RIHS

senior onderzoeker, Afdeling Monumenten en Collecties, Rijkdienst voor Cultureeel Erfgoed | RCE

LINKS
website RCE

Tatja Scholte
‘E-RIHS NL geeft een belangrijke impuls aan de samenwerking over de grenzen van de erfgoeddomeinen heen en biedt de mogelijkheid om gezamenlijk een excellente infrastructuur te bouwen die goed aansluit op het internationale onderzoeksveld. Vanuit het Rijkserfgoedlaboratorium zet ik mij graag in om dit proces te coördineren.’

Tatja Scholte is sinds 2020 de coördinator van de nationale hub van E-RIHS. Zij is werkzaam als senior onderzoeker bij het Rijkserfgoedlaboratorium van RCE en coördineerde van hieruit meerdere Europese onderzoeksprojecten op het gebied van de conservering van moderne kunst (INCCA, Inside Installations). Tussen 2008 en 2018 was zij programmamanager van diverse onderzoeksprogramma’s van de RCE.

Opgeleid als kunsthistoricus, heeft Tatja Scholte zich gespecialiseerd in de conservering van hedendaagse kunst. In 2020 promoveerde zij bij de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift The Perpetuation of Site-Specific Installation Artworks in Museums. Staging Contemporary Art. De handelseditie van het proefschrift verschijnt in de herfst van 2021 bij Amsterdam University Press.

Tatja Scholte is lid van de scientific working group van NICAS (Netherlands Institute for Conservation, Art and Science) en van de stuurgroep van SBMK (Stichting Behoud Moderne Kunst). Zij is co-editor van o.a. de publicaties Inside Installations, Theory and Practice in the Care of Complex Artworks (2011) en The Artist Interview, For Conservation and Presentation of Contemporary Art, Guidelines and practices (2012).