nieuwsNIEUWS
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van E-RIHS.nl en blijf op de hoogte van ontwikkelingen en activiteiten.

E-RIHS nieuwsbrief
* indicates required

Save the dates: E-RIHS Bootcamp Duurzame Data voor de Heritage Sciences
najaar 2022

> meer informatie hieronder

Samenwerken met en aan data: DIGILAB en FAIR
DANS doet een inventarisatie van de huidige data infrastructuren en de soorten data, van de E-RIHS NL partners.

Vul hiervoor de vragenlijst in, zodat we meer inzicht krijgen over wensen voor de E-RIHS infrastructuur

E-RIHS Matchday en oproep pitches
Vrijdag 18 november 2022, 10.00 – 18.00 uur
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | RCE
Smallepad 5, Amersfoort


Op 18 november 2022 ontmoeten specialisten uit wetenschap en erfgoed elkaar tijdens de eerste Matchday van E-RIHS. Deelnemers worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen van E-RISH en hoe dit platform voor wetenschappelijk erfgoedonderzoek de komende maanden verder ontwikkeld wordt in Nederland en Europa. Daarnaast worden deelnemers uitgenodigd om hun eigen onderzoeksplan, vraag of aanbod te presenteren, waarin zij op zoek zijn naar samenwerking of waarbij de inbreng van andere disciplines kan leiden tot een projectvoorstel.

Oproep voor pitches E-RIHS
Matchday Wist u dat drones archeologen kunnen helpen bij veldwerk? En wist u dat een CT scan de restauratiegeschiedenis van museaal glas kan laten zien? We nodigen iedereen uit om hun onderzoekplan, vraag of aanbod te presenteren waarbij ze nog op zoek zijn naar partners, andere disciplines, bepaalde apparatuur, etcetera. Tijdens de Matchday worden vraag en aanbod binnen de domeinen de domeinen roerend en onroerend erfgoed, archeologie én domeinoverstijgend op elkaar afgestemd.

Waarom een pitch houden?
E-RIHS Nederland heeft in de afgelopen jaren een aantal onderzoeksprojecten gefinancierd, en projecten van een bescheiden omvang maken ook in de toekomst kans op een small project grant. De Matchday biedt een uitgelezen kans om te verkennen of er plannen zijn die hiervoor in aanmerking komen. Kijk voor voorbeelden van E-RIHS projecten op e-rihs.nl.

Voorwaarden pitch
Uw pitch mag maximaal 10 minuten duren. Beschrijf het onderwerp van de pitch op maximaal een half A4 en stuur dit voor 10 oktober naar e-rihs@cultureelerfgoed.nl. De E-RIHS werkgroep toetst de pitches aan de criteria en maakt indien nodig een selectie.

Voorlopig programma
09.30 uur    Inloop
10.00 uur    Welkom en update E-RIHS door Tatja Scholte (nationaal coördinator E-RIHS) en Jan van ’t Hof (lid interim General Assembly E-RIHS ERIC)
10.20 uur    Video presentatie door Lucia Toniolo (voorzitter interim General Assembly E-RIHS ERIC)
10.40 uur    Rondetafelgesprek met Robert van Langh (Netherlands Institute for Conservation, Art and Science – NICAS) en Henk Koster (Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodemonderzoek – SIKB)
11.00 uur    Pitches eerste ronde
12.30 uur    Lunch
13.30 uur    Speeddates
14.30 uur    Pitches tweede ronde
16.30 uur    Plenaire afsluiting en aansluitende borrel
18.00 uur    Einde

Aanmelden
Meld u tijdig aan voor de E-RIHS Matchday via e-rihs-cultureelerfgoed.nl.
Denkt u dat anderen deze Matchday ook interessant vinden? Stuur de uitnodiging dan vooral door. Deelname is gratis.

Locatie
Deze Matchday wordt georganiseerd in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Adres: Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort.


Save the date:
E-RIHS Bootcamp Duurzame Data
voor de Heritage Sciences


Ben je data steward, datamanager, of onderzoeker in de heritage sciences? Ben of word je verantwoordelijk voor het beheren van onderzoeksdata, of moet je onderzoeksdata gaan beheren die verbonden zijn aan de (museale) collectie(s) van jouw organisatie? Wil je je data gestructureerd duurzaam bewaren en makkelijk kunnen delen en voor andere toegankelijk maken? Zet de Duurzame Data Bootcamp van E-RIHS dan in je agenda!

In vier intensieve en interactieve ochtenden leer je de basis van het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitale erfgoeddata én van analytische onderzoeksdata. Je leert meer over metadata, databeleid en hoe de aspecten van goed datamanagement samenkomen in een datamanagementplan. Onder begeleiding van twee ervaren coaches ga je aan de slag met (je) data en je medecursisten. De Bootcamp is deels gebaseerd op de bestaande trainingen van Leren Preserveren en Essentials 4 Data Support.

Deelname is in eerste instantie alleen mogelijk voor medewerkers verbonden aan de universiteiten, organisaties en musea die samen het Nederlandse E-RIHS netwerk tot stand brengen. Inschrijven voor de cursus is mogelijk via de online info- en inschrijfpagina. Op de website van VHIC vind je ook meer informatie over de opzet van de cursus en er staat tevens aangegeven welke organisaties deelnemers kunnen afvaardigen. Voor aanvullende vragen: stuur een mailtje naar Cees Hof, één van de twee coaches van deze Bootcamp.
>> meer informatie
>> inschrijven